
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 - 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 100 - 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
- 100 g białej kiełbasy, parzonej, pokrojonej w plastry
- 700 g wody
- 200 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
- 300 g zakwasu na żurek, gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 grzyby, suszone, uprzednio namoczone
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka chrzanu, tartego, śmietankowego (opcjonalnie)
- 50 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1415 kJ / 338 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 13.3 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Błonnik
- 1 g
Alternatywne przepisy
Zupa grochowa
1h
Krupnik
40min
Zupa z kiszonych ogórków
45min
Zupa ogórkowa
30min
Kapuśniak
50 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Barszcz biały wielkanocny
1h 10min
Zupa gulaszowa
1h 35 min
Barszcz czerwony zabielany
45min
Góralska kwaśnica
1h 30 min
Zupa pomidorowa spod Szrenicy
30min
Bigos
1h 30 min