
Urządzenia i Akcesoria
Żurek
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
cebuli przekrojonej na pół60 - 70 g
-
ząbki czosnku1 - 2
-
oleju20 g
-
boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę100 - 150 g
-
białej kiełbasy, parzonej pokrojonej w plastry100 g
-
wody700 g
-
ziemniaków pokrojonych w kostkę200 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM1 - 2 łyżeczki
-
przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM1 łyżeczka
-
liście laurowe, suszone2
-
ziarna ziela angielskiego2 - 3
-
zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie300 g
-
soli½ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
grzyby, suszone uprzednio namoczone2 - 3
-
majeranku, suszonego2 łyżeczki
-
chrzanu, tartego śmietankowego (opcjonalnie)1 łyżeczka
-
śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie) w temp. pokojowej50 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
338 kcal /
1415 kJ
Białko
8.8 g
Tłuszcz
28 g
Węglowodany
13.3 g
Błonnik
1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Barszcz biały wielkanocny
1 godz. 10 min
Bigos
1 godz. 30 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Krupnik
40 min
Góralska kwaśnica
1 godz. 30 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Zupa ogórkowa
30 min
Kapuśniak
50 min
Zupa grochowa
1 godz.
Zupa gulaszowa
1 godz. 35 min
Barszcz czerwony zabielany
45 min