Barszcz czerwony, ziołowe kluski
TM5 TM6

Barszcz czerwony, ziołowe kluski

4.3 (205 ocen)

Składniki

Kluski ziołowe

  • 10 - 15 g mieszanych ziół, świeżych (np. bazylia, natka pietruszki, czosnek niedźwiedzi, szczypiorek), tylko liście
  • 200 g mleka
  • 60 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
  • ¾ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 150 g kaszy manny
  • masło, ilość do natłuszczenia Varomy
  • 1 jajko

Barszcz czerwony

  • 500 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
    lub 500 g czerwonych buraków, ugotowanych, pokrojonych na kawałki
  • 700 g wody
  • 150 g białego wina
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 25 g mąki pszennej
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta pieprzu, mielonego
  • 100 g śmietany
  • 1 łyżka białego octu winnego (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1386 kJ / 331 kcal
Białko
7 g
Węglowodany
30 g
Tłuszcz
17 g
Błonnik
4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy