Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kluski ziołowe
- 10 - 15 g mieszanych ziół, świeżych (np. bazylia, natka pietruszki, czosnek niedźwiedzi, szczypiorek), tylko liście
- 200 g mleka
- 60 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
- ¾ łyżeczki soli morskiej
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- 150 g kaszy manny
- masło, ilość do natłuszczenia Varomy
- 1 jajko
Barszcz czerwony
-
500
g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
lub 500 g czerwonych buraków, ugotowanych, pokrojonych na kawałki - 700 g wody
- 150 g białego wina
-
2
czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) - 25 g mąki pszennej
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta pieprzu, mielonego
- 100 g śmietany
- 1 łyżka białego octu winnego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1386 kJ / 331 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z marchewki, pietruszki i quinoa
45 min
Zupa pomidorowa z chlebem, omlet ze szpinakiem i ratatouille na parze
1 Std. 5 Min
Kremowa zupa marchewkowa z kurczakiem
30 min
Latte pieczarkowe
25 min
Zupa jabłkowo-selerowa
40 min
Zupa dyniowo-marchewkowa
50 min
Zupa selerowa aksamitna
25 min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55 min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35 min
Zupa ziemniaczana z orzechowym wegańskim pesto
50 min
Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny
45 min
Barszcz z serem feta
40 min