
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 - 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej pokrojonej w 3 mm plastry
- 220 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 70 g pora tylko biała część, pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g oleju
- 250 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
- 700 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 70 - 90 g chrzanu, tartego
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 470.5 kcal / 1968.6 kJ
- Białko
- 9 g
- Tłuszcz
- 37.3 g
- Węglowodany
- 27.8 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.7 g
- Sód
- 865.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami
1 godz.
Zupa krem czosnkowo-serowa
40 min
Zupa krem z wędzonym łososiem
20 min
Zupa jabłkowo-selerowa
40 min
Krem z młodej kalarepy z olejem koperkowym
50 min
Krem marchewkowo-selerowy z oliwą ziołową
45 min
Zupa z papryki i parmezanu
20 min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55 min
Zupa cebulowa
1 godz.
Zupa krem z porów
30 min
Zupa krem z ziemniaków
40 min
Zupa krem z cukinii
25 min