Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
-
30
g masła
lub 30 g oliwy z oliwek -
700
g pomidorów, z puszki
lub 700 g pomidorów, przekrojonych na pół (patrz wskazówka) - 70 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
-
1
łyżeczka oregano, suszonego
lub 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych - 500 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego lub warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego lub warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 - 4 liście bazylii, świeże
- 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 776.2 kJ / 185.5 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 10.9 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.6 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 833.8 mg
Alternatywne przepisy
Zupa krem z groszku
40 Min
Prosta i uniwersalna zupa krem
45 Min
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35 Min
Zupa krem z ziemniaków
40 Min
Zupa krem z warzyw
35 Min
Zupa krem z pieczarek
20 Min
Zupa z papryki i parmezanu
20 Min
Śródziemnomorska zupa pomidorowa
30 min
Zupa z białych warzyw
45 Min
Krem paprykowy z pianką bazyliową
40 Min
Krem z pomidorów z bazyliową śmietanką
30 min
Zupa krem z cukinii
25 Min