Kulinarna podróż do Japonii

Wyrusz z nami w podróż do kraju sushi, ramenu i innych orientalnych smakołyków! Kuchnia japońska znana jest z regionalnych specjałów, sezonowych i świeżych składników, wyrazistych smaków oraz apetycznego sposobu prezentacji potraw. Nasze smakowite przepisy i wskazówki inspirowane kuchnią japońską rozbudzą wszystkie Twoje zmysły.

Spróbuj przygotować sushi w domu

Przeczytaj nasze wskazówki – sprawdź, co Ci się przyda

Sprzęt i niezdbędne akcesoria kuchenne:
• Urządzenie Thermomix® – aby perfekcyjnie ugotować ryż.
• Nóż do ryb – z długim, ostrym ostrzem.
• Mata bambusowa – do sprawnego zwijania rolek.
• Wilgotna ściereczka bawełniana lub lniana – do regularnego czyszczenia ryby, noża i dłoni.

Składniki:
• Świeża ryba – poproś sprzedawcę na stoisku z rybami o przygotowanie ryby do sushi.
• Ryż do sushi – krótkoziarnisty i o dużej zawartości skrobi.
• Ocet ryżowy – do doprawienia ugotowanego ryżu.
• Arkusze suszonych alg – dla zachowania specyfiki smaku sushi (niewykorzystaną porcję przechowuj w szczelnym pojemniku, w ciemnym miejscu).
• Sos sojowy – dostępny w wersji jasnej lub ciemnej. Wybierz swój ulubiony.
• Wasabi – przygotowywany ze świeżego korzenia chrzanu wasabi. Możesz go również zastąpić wasabi w proszku, który wystarczy wymieszać z wodą.

Poznaj nasze pomysły na sushi

Czy wiesz, że…

soba to cienki, brązowy makaron gryczany, a udon to gruby makaron pszenny? Lub, że słowo „ryż” w języku japońskim oznacza „posiłek", co dodatkowo podkreśla rolę tego składnika w japońskiej kuchni?

W jaki sposób jeść sushi jak w Japonii – 6 wskazówek

• Zacznij od łagodniejszej ryby o białym mięsie, a następnie przejdź do bardziej tłustej, np. tuńczyka, którego smak jest bardziej intensywny.
• Używaj niewielkich ilości sosu sojowego. Zanurz delikatnie krawędź sushi w sosie przed jego skosztowaniem.
• Jedz sushi w jednym kawałku, nie dzieląc go na pół.
• Trzymaj nigiri sushi do góry ryżem tak, aby to ryba pierwsza dotknęła Twojego języka.
• Odświeżaj kubki smakowe marynowanym imbirem pomiędzy różnymi smakami sushi.
• Dodaj odrobinę wasabi. Ma ono za zadanie wzmocnić smak sushi, ale nie powinno go przytłumić.

Aromatyczne dania z makaronem i ryżem

Pyszne jako dodatek do dania głównego lub przystawka

Ichiju-sansai

czyli „Jedna zupa, trzy przekąski"

Ichiju-sansai to standardowy zestaw w Japonii. Zazwyczaj składa się z miski ryżu, jednej zupy i trzech małych dań, którymi mogą być warzywa, sałatka, ryba, mięso lub tofu.

Rozgrzewające zupy

Słodki dodatek

Dzięki składnikom takim jak matcha, słodka fasola adzuki, sezam i kleisty ryż wyczarujesz prawdziwe przysmaki!

Nasze desery z kuchni japońskiej