Wyrusz z nami w podróż do kraju sushi, ramenu i innych orientalnych smakołyków! Kuchnia japońska znana jest z regionalnych specjałów, sezonowych i świeżych składników, wyrazistych smaków oraz apetycznego sposobu prezentacji potraw. Nasze smakowite przepisy i wskazówki inspirowane kuchnią japońską rozbudzą wszystkie Twoje zmysły.
Przeczytaj nasze wskazówki – sprawdź, co Ci się przyda
Sprzęt i niezdbędne akcesoria kuchenne:
• Urządzenie Thermomix® – aby perfekcyjnie ugotować ryż.
• Nóż do ryb – z długim, ostrym ostrzem.
• Mata bambusowa – do sprawnego zwijania rolek.
• Wilgotna ściereczka bawełniana lub lniana – do regularnego czyszczenia ryby, noża i dłoni.
Składniki:
• Świeża ryba – poproś sprzedawcę na stoisku z rybami o przygotowanie ryby do sushi.
• Ryż do sushi – krótkoziarnisty i o dużej zawartości skrobi.
• Ocet ryżowy – do doprawienia ugotowanego ryżu.
• Arkusze suszonych alg – dla zachowania specyfiki smaku sushi (niewykorzystaną porcję przechowuj w szczelnym pojemniku, w ciemnym miejscu).
• Sos sojowy – dostępny w wersji jasnej lub ciemnej. Wybierz swój ulubiony.
• Wasabi – przygotowywany ze świeżego korzenia chrzanu wasabi. Możesz go również zastąpić wasabi w proszku, który wystarczy wymieszać z wodą.
• Zacznij od łagodniejszej ryby o białym mięsie, a następnie przejdź do bardziej tłustej, np. tuńczyka, którego smak jest bardziej intensywny.
• Używaj niewielkich ilości sosu sojowego. Zanurz delikatnie krawędź sushi w sosie przed jego skosztowaniem.
• Jedz sushi w jednym kawałku, nie dzieląc go na pół.
• Trzymaj nigiri sushi do góry ryżem tak, aby to ryba pierwsza dotknęła Twojego języka.
• Odświeżaj kubki smakowe marynowanym imbirem pomiędzy różnymi smakami sushi.
• Dodaj odrobinę wasabi. Ma ono za zadanie wzmocnić smak sushi, ale nie powinno go przytłumić.