Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g ryżu do sushi
- 1200 g wody
- 20 g octu ryżowego, plus 2 łyżki do zaprawy
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ łyżeczki soli
- 120 g paluszków surimi, przekrojonych na pół
- 80 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
- 1 łyżka sosu sriracha
- 200 g ogórka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w słupki
- 4 płaty wodorostów nori
- awokado, ilość do nadziania sushi, pokrojone w 0,5 cm plastry (ok. 0,5 szt.)
- sos sojowy, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 156 kJ / 37 kcal
- Białko
- 1.2 g
- Węglowodany
- 5.5 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1 Std. 10 Min
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2h 45min
Majonez japoński (kewpie)
15min
Sushi z pieczarkami portobello
1 Std. 30 Min
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8 godz. 30 min
Sushi z komosy ryżowej i batatów
1 Std. 30 Min
Sushi z kaszy bulgur z łososiem
1 Std. 20 Min
Sushi z krewetkami w tempurze
2h 40min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1 Std. 25 Min
Ryż do sushi
1 Std.
Sushi z wędzonym łososiem
1 Std. 20 Min
Sushi nigiri
1 Std.