
Urządzenia i Akcesoria
Sushi z krewetkami w tempurze
Przygotowanie 55 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
36 sztuk
Składniki
-
20 krewetek, surowych, dużych, obranych
-
250 g ryżu do sushi
-
1200 g wody
-
20 g octu ryżowego plus 2 łyżki do zaprawy
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka soli
-
3 łyżki majonezu (kewpie, patrz wskazówka)
-
3 łyżeczki sosu sriracha
-
140 g mąki pszennej
-
1 łyżka skrobi kukurydzianej
-
260 g wody mineralnej, gazowanej
-
olej słonecznikowy ilość do smażenia
-
4 płaty wodorostów nori
-
2 łyżki ziaren sezamu, prażonych
-
2 papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone w słupki
-
ogórek ilość do nadziania sushi, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w słupki (ok. 0,25 szt.)
-
awokado ilość do nadziania sushi. pokrojone w 2 mm plastry (ok. 0,5 szt.)
-
sos sojowy ilość do podania
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
46 kcal /
194 kJ
Białko
1.2 g
Tłuszcz
2 g
Węglowodany
5.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SUSHI
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2 godz. 45 min
Krewetki i warzywa w tempurze
1 godz.
Ryż do sushi
1 godz.
Sushi z pieczarkami portobello
1 godz. 30 min
Majonez japoński (kewpie)
15 min
Sushi z kaszy bulgur z łososiem
1 godz. 20 min
Warzywa w tempurze
1 godz.
Sushi nigiri
1 godz.
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1 godz. 25 min
Sushi z wędzonym łososiem
1 godz. 20 min
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1 godz. 10 min
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 godz. 20 min