
Wersje kompatybilne
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g alg morskich, suszonych np. wakame (patrz wskazówka)
- 800 g ogórków, obranych, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 1 awokado
- 3 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g cukru
- 10 g sosu sojowego
- 20 g mirinu
- 50 g octu ryżowego
- ziarna sezamu, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 525 kJ / 125 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lemoniada z melisą
5 min
Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach
45 Min
Portugalska zupa rybna Caldeirada
55 min.
Surówka z białej rzodkwi z marchewką
15 min
Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu
45 Min
Surówka z jarmużem, jabłkiem i papryką
1 Std. 15 Min
Zupa z grzybami w pięciu smakach
40 min.
Placki warzywne z botwinką
30 Min
Sałatka szpinakowa z rabarbarem i truskawkami
20 dk
Chipsy z siemienia lnianego z dipem z buraków
4 Std. 50 Min
Wolno gotowane ananasy w syropie chili z kruszonką kokosową (z osłoną noża miksującego)
3 godz. 40 min
Tabbouleh z surowymi warzywami
1h 45min