Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)

Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)

4.4 75 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

  • alg morskich, suszonych np. wakame (patrz wskazówka)
    10 g
  • ogórków obranych, pokrojonych na kawałki
    800 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • awokado
    1
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    3 łyżeczki
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    15 g
  • cukru
    20 g
  • sosu sojowego
    10 g
  • mirinu
    20 g
  • octu ryżowego
    50 g
  • ziarna sezamu do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 125 kcal / 525 kJ
Białko 2 g
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 8 g
Błonnik 2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...