Wolno gotowany boczek z makaronem i sosem barbecue (z osłoną noża miksującego)
TM6

Wolno gotowany boczek z makaronem i sosem barbecue (z osłoną noża miksującego)

3.9 (8 ocen)

Składniki

Sos barbecue

  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g oleju sezamowego
  • 100 g pasty miso, jasnej
  • 40 g ziaren sezamu, białego
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone na kawałki
  • 15 g pasty chili
    lub 15 g sosu sriracha
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki

Boczek z makaronem

  • 120 g cebuli, pokrojonej w ósemki
  • 5 ząbków czosnku
  • 75 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 3 mm plastry
  • 10 g ziaren pieprzu czarnego
  • 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 1200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 600 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego na kawałki (3 x 10 cm)
    lub 600 g boczku parzonego, wędzonego, bez kości, bez skóry, pokrojonego na kawałki (3 x 10 cm)
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej, świeżej, rozgnieciona (opcjonalnie)
    lub 10 g trawy cytrynowej, suszonej (opcjonalnie)
  • 150 g makaronu ramen, suszonego
    lub 150 g makaronu jajecznego, suchego, o czasie gotowania 3 min

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4148 kJ / 991 kcal
Białko
42 g
Węglowodany
32 g
Tłuszcz
76 g
Tłuszcz nasycony
20 g
Błonnik
6.4 g
Sód
1591 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy