
Wersje kompatybilne
Wolno gotowany boczek z makaronem i sosem barbecue (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos barbecue
- 4 ząbki czosnku
- 100 g oleju sezamowego
- 100 g pasty miso jasnej
- 40 g ziaren sezamu, białego
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na kawałki
-
15
g pasty chili
lub 15 g sosu sriracha - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
Boczek z makaronem
- 120 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 5 ząbków czosnku
- 75 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
- 10 g ziaren pieprzu czarnego
- 2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 1200 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone -
600
g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na kawałki (3 x 10 cm)
lub 600 g boczku parzonego, wędzonego bez kości, bez skóry, pokrojonego na kawałki (3 x 10 cm) -
1
łodyżka trawy cytrynowej, świeżej rozgnieciona
(opcjonalnie)
lub 10 g trawy cytrynowej, suszonej (opcjonalnie) -
150
g makaronu ramen, suszonego
lub 150 g makaronu jajecznego, suchego o czasie gotowania 3 min
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 991 kcal / 4148 kJ
- Białko
- 42 g
- Tłuszcz
- 76 g
- Węglowodany
- 32 g
- Błonnik
- 6.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 20 g
- Sód
- 1591 mg