Wersje kompatybilne
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gotowanie ryżu i łososia
- 500 g ryżu do sushi
- 1300 g wody
- 450 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos teriyaki i szarpany łosoś
- 2 ząbki czosnku
- 15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 150 g sosu sojowego
- 100 g mirinu
- 80 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
Składanie onigirazu
- 8 wodorostów nori
- majonez, ilość do posmarowania ryżu
- liście szpinaku baby, świeże, ilość do nadziania onigirazu (ok. 50 g)
- awokado, dojrzałe, pokrojone w 2-3 mm plastry, ilość do nadziania onigirazu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1995 kJ / 477 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 73 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 2.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa miso z warzywami
30min
Majonez japoński (kewpie)
15 min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1h
Kimchi
49 godz. 40 min
Tofu po koreańsku
1h 20min
Japońska zupa ramen
1h 50 min
Pad thai
45min
Sushi temaki
1h 30min
Sałatka sushi
1h 15 min
Sushi z krewetkami w tempurze
2h 40 min
Ryż do sushi
1h
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1h 20min