Urządzenia i Akcesoria
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
8 sztuk
Składniki
Gotowanie ryżu i łososia
-
500 g ryżu do sushi
-
1300 g wody
-
450 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry
-
4 łyżki octu ryżowego
-
2 łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka soli
Sos teriyaki i szarpany łosoś
-
2 ząbki czosnku
-
15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
150 g sosu sojowego
-
100 g mirinu
-
80 g cukru
-
20 g skrobi ziemniaczanej
Składanie onigirazu
-
8 wodorostów nori
-
majonez ilość do posmarowania ryżu
-
liście szpinaku baby, świeże ilość do nadziania onigirazu (ok. 50 g)
-
awokado dojrzałe, pokrojone w 2-3 mm plastry, ilość do nadziania onigirazu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
19 g
Kalorie
1995 kJ /
477 kcal
Tłuszcz
13 g
Błonnik
2.2 g
Węglowodany
73 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DRUGIE ŚNIADANIA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kleisty ryż z mleczkiem kokosowym i mango (mango sticky rice)
2 Std. 55 Min
Ryż do sushi
1 Std.
Japońska zupa ramen
1 Std. 50 Min
Jiaozi z wołowiną i porem
1 Std. 30 Min
Ciasto wonton
50 Min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 Std.
Zupa miso z warzywami
30 Min
Tacos z krewetkami
25 Min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 Min
Tofu po koreańsku
1 Std. 20 Min
Pad thai
45 Min
Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie
40 Min