
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- olej, do natłuszczenia przystawki Varoma
- 2 bakłażany (ok. 250 g każdy)
- 90 - 100 g pasty miso
- 20 g mirinu
- 15 g cukru
- 20 g sake
- 160 g wody
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, uprzednio uprażonych, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 735 kJ / 176 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Błonnik
- 4.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
1sa 30 dk
Pikantna potrawka z bakłażana
30 Min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1h 15min
Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)
2h 45min
Szaszłyki z miecznika z sosem teriyaki
40 Min
Polędwica z tuńczyka w nori
1h
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
1h 20min
Wegetariańskie chop suey
1 godz. 5 min
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym
40 Min
Sałatka z ogórków z sezamem i wakame
1h
Sałatka z wodorostów wakame z grzybami mun i sezamem
45 Min
Zupa miso z warzywami
30 Min