Smażony makaron z krewetkami (Yakisoba)
TM5 TM6

Smażony makaron z krewetkami (Yakisoba)

Składniki

  • 400 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
  • 1500 g wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mirinu
  • 300 g azjatyckiego makaronu pszennego, cienkie nitki, ramen lub somen (patrz wariant)
  • 15 g oleju sezamowego
  • 10 g oleju chili
  • 1 plaster korzenia imbiru, świeżego o grubości 0,5 cm, przekrojony na pół
  • 120 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 180 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
  • 180 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
  • 40 g sosu ostrygowego
  • ½ łyżeczki czosnku, mielonego
  • 200 g kiełków fasoli, świeżych
  • 3 łyżki ziaren sezamu, uprzednio uprażonych, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1946 kJ / 466 kcal
Białko
29 g
Węglowodany
40 g
Tłuszcz
20 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie