Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
- 1500 g wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mirinu
- 300 g azjatyckiego makaronu pszennego, cienkie nitki, ramen lub somen (patrz wariant)
- 15 g oleju sezamowego
- 10 g oleju chili
- 1 plaster korzenia imbiru, świeżego o grubości 0,5 cm, przekrojony na pół
- 120 g cebuli, pokrojonej w piórka
- 180 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
- 180 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
- 40 g sosu ostrygowego
- ½ łyżeczki czosnku, mielonego
- 200 g kiełków fasoli, świeżych
- 3 łyżki ziaren sezamu, uprzednio uprażonych, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1946 kJ / 466 kcal
- Białko
- 29 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Błonnik
- 4.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35 min
Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym
1h 15min
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 min
Ryż z owocami morza
1h 15min
Makaron z krewetkami i cukinią
40 min
Korma z owoców morza
40 min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 min
Pad Thai z krewetkami
45 min
Krewetki z cebulą dymką
20 min
Chow mein z krewetkami
1h
Tajski makaron curry z warzywami
20 min
Pad thai
45 min