Ramen z klopsikami z indyka
TM5 TM6

Ramen z klopsikami z indyka

4.3 (77 ocen)

Składniki

Klopsiki z indyka

  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 - 6 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 250 g mięsa z indyka, mielonego, podzielonego na kawałki
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Bulion

  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma
  • 250 g schabu wieprzowego, z kością, pokrojonego na kawałki
  • 1 noga z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 200-220 g), podzielona na 2 części (udko i podudzie)
  • 5 - 6 grzybów shiitake, suszonych
    lub 5 - 6 grzybów mun, suszonych
  • 20 g wodorostów kombu
  • 100 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 20 - 25 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki płatków bonito, suszonych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1500 - 1700 g wody
  • 1 - 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 40 - 60 g groszku cukrowego
  • 80 - 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w 4-5 mm paski

Dodatki

  • azjatycki cienki makaron, np. makaron Ramen, ugotowany, do podania
  • 3 jajka, ugotowane na twardo, przekrojone na pół (patrz wskazówka)
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, pokrojona w 1-2 mm plastry
  • cebula dymka, tylko zielona część, drobno posiekana
  • 3 - 4 łyżeczki ziaren sezamu, białego
  • 3 - 4 łyżki orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1474 kJ / 352 kcal
Białko
25.2 g
Węglowodany
41.2 g
Tłuszcz
10.3 g
Błonnik
3.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy