Ramen z klopsikami z indyka

Ramen z klopsikami z indyka

4.4 84 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 25 min
6 porcji

Składniki

Klopsiki z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 - 6 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 250 g mięsa z indyka, mielonego podzielonego na kawałki
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Bulion
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma
  • 250 g schabu wieprzowego z kością, pokrojonego na kawałki
  • 1 noga z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 200-220 g), podzielona na 2 części (udko i podudzie)
  • 5 - 6 grzybów shiitake, suszonych
    5 - 6 grzybów mun, suszonych
  • 20 g wodorostów kombu
  • 100 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 20 - 25 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki płatków bonito, suszonych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1500 - 1700 g wody
  • 1 - 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 40 - 60 g groszek cukrowy, mrożony
  • 80 - 100 g czerwonej papryki pokrojonej w 4-5 mm paski
Dodatki
  • azjatycki cienki makaron np. makaron Ramen, ugotowany, do podania
  • 3 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół (patrz wskazówka)
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 1-2 mm plastry
  • cebula dymka tylko zielona część, drobno posiekana
  • 3 - 4 łyżeczki ziaren sezamu, białego
  • 3 - 4 łyżki orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych (opcjonalnie)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 25.2 g
Kalorie 1474 kJ / 352 kcal
Tłuszcz 10.3 g
Błonnik 3.4 g
Węglowodany 41.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...