Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki)
TM6 TM5

Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki)

4.6 ( 103 oceny )

Składniki

Sos

  • 20 g miodu, płynnego
  • 30 g sosu sojowego tamari
    lub 30 g sosu sojowego, light
  • 40 g sosu Worcestershire
  • 60 g ketchupu

Omlet

  • 2 cebule dymki tylko biała część, przekrojone na pół
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu dashi, w proszku
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 4 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 400 g białej kapusty cienko poszatkowanej (patrz wskazówka)
  • 30 - 40 g imbiru marynowanego odsączonego z zalewy, pokrojonego na 0,5 cm kawałki
  • 4 łyżki oleju o neutralnym smaku do smażenia
  • 12 - 16 plastrów wędzonego boczku surowego
  • majonez japoński (kewpie) do podania (patrz wskazówka)
    lub majonez o łagodnym smaku
  • płatki bonito, suszone do dekoracji (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
696.6 kcal / 2914.3 kJ
Białko
19.5 g
Tłuszcz
46.4 g
Węglowodany
51 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
9.9 g
Sód
1344.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy