Zupa dnia

Zupa gulaszowa lub rosół, velouté lub gazpacho – z urządzeniem Thermomix® zrobisz dokładnie taką zupę, jaką lubisz. Wystarczy doprawić ją ulubionymi dodatkami i udekorować.

Zupa na każdą okazję

Jaką zupę z urządzenia Thermomix® wybierzesz dziś?

W małych porcjach są idealne jako przystawki: lekki rosół lub delikatny krem pobudzą apetyt i nie będą ciężkostrawne. Gęste gulasze mięsne lub z soczewicy, podawane z kluskami lub chrupiącym pieczywem, będą znakomitym daniem głównym. Zimą odżywiające ciało i duszę zupy z warzyw korzeniowych ochronią przed przeziębieniami. Latem chłodne gazpacho lub vichyssoise zapewni niezwykłe, lekkie orzeźwienie.

Perfekcyjna zupa krem

Sycące zupy

Idealna temperatura w Naczyniu termicznym – Thermomix®

Gdy podajesz zupę jako jedno z kilku dań, Naczynie termiczne – Thermomix® sprawi, że pozostanie ona gorąca – lub zimna, jeśli przyrządzasz gazpacho – gdy będziesz przygotowywać pozostałe potrawy. Odwiedź nasz sklep internetowy, aby poznać Naczynie termiczne – Thermomix®.

Odwiedź nasz sklep internetowy

Z urządzeniem Thermomix® ugotowanie zupy jeszcze nigdy nie było takie proste:

1) Rozdrobnić warzywa przez kilka sekund obr. 4 lub obr. 5, w zależności od tego, czy chce się zostawić większe kawałki
2) Dusić lub rumienić rozdrobnione warzywa na niewielkiej ilości oleju lub masła, by uwolniły smak i aromat.
3) Dodać bulion lub wodę. Dokładna kontrola temperatury sprawi, że składniki nie będą rozgotowane. 4) W trakcie przyrządzania zupy ugotować w przystawce Varoma mięso, rybę, dodatkowe warzywa lub kluski, które można później dodać do zupy lub kolejnego dania. 5) Aby zagęścić zupę, dodać niewielką ilość ziemniaków, ryżu lub nasion roślin strączkowych, jak np. ciecierzycy (nie trzeba jej namaczać, można ją zmielić na mąkę w urządzeniu Thermomix®).
6) Zmiksować do najgładszej, aksamitnej konsystencji – Thermomix® jest znany z dokładnego miksowania – lub zostawić większe kawałki warzyw.

Uwaga: miksując gorące płyny, należy zwiększać prędkość stopniowo, aby uniknąć rozpryskiwania.

Jeśli dopiero od niedawna przygotowujesz zupy w urządzeniu Thermomix®, poznaj podstawy dzięki tym dwóm klasykom:

Dodaj swojej zupie stylu

Aby dodać zupie smaku, można w nią wmieszać śmietanę, skropić ją oliwą z oliwek, posypać świeżymi ziołami lub szczypiorkiem, dodać łyżkę pesto, czy też zetrzeć nieco parmezanu. Aby dodać odrobiny chrupkości, można łatwo zrobić grzanki z chleba natartego czosnkiem, suszonymi ziołami i oliwą z oliwek. Prażone pestki dyni, świeży groszek, czy też podsmażony bekon lub szynka pokrojona w koskę, dodadzą interesującej faktury, a także smaku. Z kolei kluski, w wersji wschodnioeuropejskiej lub azjatyckiej, sprawią, że zupa będzie wyjątkowa!

Dodatki do zup

Nasze kolekcje zup

Jeszcze więcej zup na Cookidoo®

Zobacz przepisy