Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy

Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy

4.7 492 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 300 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 150 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 900 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 180 g czerwonej soczewicy, suszonej opłukanej
  • 1 łyżka sosu harissa
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 149.3 kcal / 625.2 kJ
Białko 9.6 g
Tłuszcz 1.7 g
Węglowodany 28.6 g
Błonnik 5.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...