Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 120 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 900 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 180 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
- 1 łyżka sosu harissa
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 625.2 kJ / 149.3 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 28.6 g
- Tłuszcz
- 1.7 g
- Błonnik
- 5.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Marokańska zupa z ciecierzycy
40min
Dal makhani z soczewicy
50min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 Min
Curry z soczewicą (dal)
40min
Toskańska zupa fasolowa
50min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55min
Zupa z czerwoną soczewicą
45min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13 godz. 35 min
Chana masala
35 Min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h