Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 - 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 350 g kapusty, młodej, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 40 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 1 ząbek czosnku
- 150 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 1000 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g kiełbasy, np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 615.5 kJ / 147.1 kcal
- Białko
- 6.9 g
- Węglowodany
- 14 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 830.4 mg
Alternatywne przepisy
Kapuśniak kaszubski
45min
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40min
Zupa fasolowa z pulpecikami
50min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50min
Kapuśniak
50min
Zupa z kiszonych ogórków
45min
Krupnik
40min
Zupa grochowa
1 Std.
Zupa botwinka
40min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Barszcz ukraiński
1h 35 min
Zupa szczawiowa
35min