Żurek

Żurek

4.8 8.8K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 60 - 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 100 - 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
  • 100 g białej kiełbasy, parzonej pokrojonej w plastry
  • 700 g wody
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 - 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
  • 300 g zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 grzyby, suszone uprzednio namoczone
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka chrzanu, tartego śmietankowego (opcjonalnie)
  • 50 g śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie) w temp. pokojowej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 338 kcal / 1415 kJ
Białko 8.8 g
Tłuszcz 28 g
Węglowodany 13.3 g
Błonnik 1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...