Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g czerwonych buraków, średnich, nieobranych
- 1 łyżka oliwy z oliwek, do skropienia buraków
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, przekrojonego na pół
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 500 g wody
-
1
łyżka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 100 g soku pomarańczowego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 456.9 kJ / 109.2 kcal
- Białko
- 1.4 g
- Węglowodany
- 8.6 g
- Tłuszcz
- 8.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 241.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50 min
Zupa krem z groszku
40 min
Zupa krem z batatów i marchewek
45 min
Krem z dyni piżmowej z mleczkiem kokosowym
30 min
Zupa krem marchewkowy z kolendrą
25 min
Zupa krem z pieczonego bakłażana i czosnku
1 godz. 40 min
Zupa krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem
2h 20 min
Upiększająca zupa krem z batatów Laury Drost
35 min
Zupa z batatów i cukinii z imbirem
25 min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35 min
Zupa krem z fioletowych warzyw
45 min
Zupa krem z buraków i szaszłyki warzywne z tofu na parze
1 Std.