Urządzenia i Akcesoria
Hummus z domowym tahini
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
4 porcje
Składniki
Tahini
-
50 g ziaren sezamu
-
30 g oleju słonecznikowego
Hummus
-
240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej, zalewę zachować
-
50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania hummusu
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ząbek czosnku
-
½ łyżeczki soli
-
¼ - ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
331.4 kcal /
1386.7 kJ
Białko
6.5 g
Tłuszcz
27.6 g
Węglowodany
17.3 g
Błonnik
5.3 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Sód
420 mg