Urządzenia i Akcesoria
Hummus z domowym tahini
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
4 porcje
Składniki
Tahini
-
50 g ziaren sezamu
-
30 g oleju słonecznikowego
Hummus
-
240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej, zalewę zachować
-
50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania hummusu
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ząbek czosnku
-
½ łyżeczki soli
-
¼ - ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
420 mg
Białko
6.5 g
Kalorie
1386.7 kJ /
331.4 kcal
Tłuszcz
27.6 g
Błonnik
5.3 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Węglowodany
17.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Hummus z buraka
1 godz.
Pesto z bazylii
10 min
Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy
1 godz.
Hummus z suszonymi pomidorami
10 min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15 min
Pasta z bakłażana
55 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 godz. 40 min
Tapenada
5 min
Hummus z zielonego groszku
40 min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10 min
Tahini
10 min