![Pesto z bazylii Pesto z bazylii](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7D256EB0-BA05-4972-B832-CF7D13013E8D/Derivates/DA85C5A2-302B-40A8-8226-F46635FE1F50.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g orzeszków piniowych
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 80 g liści bazylii, świeżych
- 150 g oliwy z oliwek, extra virgin
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1290.2 kJ / 308 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 1.2 g
- Tłuszcz
- 31.7 g
- Błonnik
- 0.8 g
Alternatywne przepisy
Pasta z pieczonego bakłażana
1 godz. 50 min
Pesto z rukoli i orzechów laskowych
10min
Pesto sezamowe
10min
Czerwone pesto
5min
Pesto z jarmużu
25 Min
Pasta z bakłażana
55 min
Pesto z orzechów włoskich i rukoli
10min
Pesto z rukoli
10min
Pesto szpinakowe
10min
Pesto pomidorowe
15 min
Hummus z domowym tahini
25 Min
Guacamole
15 min