Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 40 g masła
- 10 g oliwy z oliwek
- 320 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 820 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego (na 0,5 l) - ½ - 1 łyżeczka soli, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1812 kJ / 433 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 63 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Błonnik
- 1.8 g
Alternatywne przepisy
Risotto po mediolańsku
30p
Risotto z parmezanem
40p
Risotto z groszkiem i miętą
40p
Risotto pomarańczowe
45 dk
Risotto szparagowe
20p
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25p
Risotto z cukinii
45 dk
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35p
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
35p
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40p
Risotto ze świeżymi pomidorami
30p
Risotto z grzybami
1h 5min