
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 25 g oliwy z oliwek
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 2 liście laurowe, suszone
-
2 - 3
gałązki tymianku, świeżego tylko liście
lub ½ - 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - 800 g wody
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 273 kcal / 1142.2 kJ
- Białko
- 14 g
- Tłuszcz
- 7.1 g
- Węglowodany
- 41 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Sód
- 765.1 mg
Alternatywne przepisy
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
35 min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1 godz.
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Gulasz z zielonej soczewicy
55 min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45 min
Gulasz z ciecierzycy i chorizo ze szpinakiem
45 min
Zupa gulaszowa z białej fasoli
45 min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30 min