Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 - 15 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
- 10 - 20 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 80 - 100 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 40 - 60 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 450 g awokado, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 332.9 kJ / 79.6 kcal
- Białko
- 1.2 g
- Węglowodany
- 5.6 g
- Tłuszcz
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 238.2 mg
Alternatywne przepisy
Pasta z oliwek
5 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1h 40min
Kremowe aïoli na żółtkach
10 min
Sos teriyaki
15min
Sos jogurtowo-miętowy
5 min
Tapenada z zielonych oliwek
10 min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10 min
Tapenada
5 min
Salsa z pomidorów i kolendry
1 godz. 5 min
Pesto z bazylii
10 min
Hummus z domowym tahini
25 min
Chutney z czerwonej cebuli
24h