Dzięki żywym kolorom oraz intensywnym smakom kuchnia meksykańska jest doskonałym pomysłem na wiosenne i letnie spotkania. Wypróbuj nasze przepisy i wprowadź swoich gości w świat latynoskiej kultury, błękitnych wód i plaż porośniętych palmami.
1. Enchiladas – nazwa dania pochodzi od słowa „enchillar”, które oznacza doprawianie papryczką chili. Enchiladas to pieczone tortille, które można wypełnić różnymi składnikami, takimi jak: ser, mięso lub ryba, a potem maczać w sosie chili. Czasami do enchiladas dodaje się również fasolę lub cebulę.
2. Tacos – to prawdopodobnie jedna z najsłynniejszych meksykańskich potraw. Tacos są przyrządzane z tortilli kukurydzianych lub pszennych wypełnionych składnikami, takimi jak: wołowina, wieprzowina, kurczak, warzywa czy ser. Zazwyczaj dodaje się do nich guacamole, salsę, chili, pomidory, cebulę oraz siekaną kolendrę.
3. Tamales – przyrządzane z mąki kukurydzianej tamales składają się z pasty (zwanej masa) oraz słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Następnie są gotowane na parze w liściach kukurydzy lub bananowca.
4. Pozole – aromatyczna zupa gulaszowa przyrządzana z kukurydzy oraz mięsa (zazwyczaj wieprzowego). Danie jest doprawiane czosnkiem, papryczkami chili oraz salsą lub limonką, następnie dekorowane sałatą, kapustą lub awokado.
5. Mole – tradycyjny meksykański sos, który można podawać na przykład z kurczakiem, indykiem lub enchiladas. Sos stanowi mieszankę wielu składników: papryczek chili, różnych warzyw, owoców, przypraw, ziół, orzechów i nie tylko. Z tego powodu sosy mole mogą mieć różne kolory i odcienie. Najpopularniejszą odmianą jest mole poblano z czekoladą.
• Kuchnia meksykańska w 2010 r. została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe. Stanowi ona prawdziwy model kulturowy obejmujący wiele różnych aspektów, takich jak rolnictwo, konkretne techniki kulinarne, a nawet tradycyjne zwyczaje społeczne.
• Meksykańscy rolnicy od stuleci kontynuują tradycję uprawy kukurydzy. Do dziś w Meksyku uprawia się wiele różnych jej odmian.
• Owady, jako składnik dań, odgrywały ważną rolę w kuchniach starożytnych kultur zamieszkujących Meksyk. Obecnie w niektórych regionach nadal się je spożywa.