
Wersje kompatybilne
Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 410 g wody
- 120 g oliwy z oliwek
- 500 g mąki pszennej chlebowej typu 650-850, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 4 ½ łyżeczki soli
- 200 g cebuli pokrojonej w 1 cm piórka
- 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 600 g wołowiny gulaszowej pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 - 2 szczypty kminu rzymskiego, mielonego
- 60 g musztardy
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 60 g miodu płynnego
- 140 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
- ser żółty średnio twardy (np. cheddar), starty (ok. 50 g), do posypania
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- 18 łyżek śmietany, 18% tłuszczu (ok. 200 g)
- 1 limonka pokrojona na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 401.7 kcal / 1680.8 kJ
- Białko
- 10.4 g
- Tłuszcz
- 12.2 g
- Węglowodany
- 66.3 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Sód
- 0.5 mg