![Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/CA6DB007-0132-412E-8CF6-9E11EDB82B93/Derivates/544419cb62c15362a6373613e28ce85880b79eab.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 275 g cebuli, przekrojonej na pół
-
350
g ananasa, świeżego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
lub 350 g plastrów ananasa, z puszki, odsączonych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka) - 2 ząbki czosnku
- 30 g papryczek chili guajillo, suszonych, bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
- 10 g papryczek chili ancho, suszonych, bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
- 30 g pasty achiote (annato) (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 40 g octu jabłkowego
- 250 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1000 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 6-8 cm kawałki
-
24
mini tortille kukurydziane (Ø 12 cm)
lub 24 muszle do tacos, kukurydziane - kolendra, świeża, posiekana, do posypania
- 2 limonki, pokrojone w ćwiartki, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2629.8 kJ / 628.5 kcal
- Białko
- 40.9 g
- Węglowodany
- 100.9 g
- Tłuszcz
- 9.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 16.4 g
- Sód
- 727.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ranczerskie śniadanie z fasolą, awokado i jajkiem
50 min
Wieprzowina vindaloo
4h 15min
Koreański makaron japchae (TM6)
1h 15min
Angielskie bułki śniadaniowe z patelni (English muffins)
2 godz.
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 Min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1 Std.
Zapiekane nachos z czterema dipami
40 Min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 Std.
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1 Std. 5 Min
Burrito z mięsem mielonym i awokado
25 Min
Meksykański bowl z szarpanym kurczakiem
30 Min
Quesadille z chorizo i guacamole
25 Min