Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor
TM5 TM6

Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor

4.3 (19 ocen)

Składniki

  • 275 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 350 g ananasa, świeżego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
    lub 350 g plastrów ananasa, z puszki, odsączonych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g papryczek chili guajillo, suszonych, bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
  • 10 g papryczek chili ancho, suszonych, bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
  • 30 g pasty achiote (annato) (opcjonalnie, patrz wskazówka)
  • 40 g octu jabłkowego
  • 250 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1000 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 6-8 cm kawałki
  • 24 mini tortille kukurydziane (Ø 12 cm)
    lub 24 muszle do tacos, kukurydziane
  • kolendra, świeża, posiekana, do posypania
  • 2 limonki, pokrojone w ćwiartki, do skropienia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2629.8 kJ / 628.5 kcal
Białko
40.9 g
Węglowodany
100.9 g
Tłuszcz
9.4 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Błonnik
16.4 g
Sód
727.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy