
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 100 g wody
- 175 g masła pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Farsz
- 40 g białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 35 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
- 110 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
20
g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
lub 2 papryczki chili chipotle bez ogonków - 15 g oleju rzepakowego
- 350 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 65 g koncentratu pomidorowego
- 1 - 2 szczypty kminu rzymskiego, mielonego
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- mleko do posmarowania empanadas
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 242.1 kcal / 1013.5 kJ
- Białko
- 9 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Węglowodany
- 21.1 g
- Błonnik
- 1.1 g