Szarpana wieprzowina z tortillami Tex-Mex
TM6

Szarpana wieprzowina z tortillami Tex-Mex

4.6 (291 ocen)

Składniki

  • 40 g oliwy z oliwek
  • 600 g wieprzowiny, bez kości i ścięgien, pokrojonej na kawałki (6 x 4 cm)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 200 g pomidora, dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 20 - 30 g papryczki chili jalapeño, marynowanej
    lub 1 - 2 papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone w plasterki
  • 120 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 120 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 250 g czarnej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 2 awokado
  • 6 tortilli kukurydzianych
  • 4 łyżki liści kolendry, świeżych
  • kwaśna śmietana (ok. 100 g), do podania
  • 1 limonka, ekologiczna, pokrojona w ósemki

Wartości odżywcze
na 1 porcja
Kalorie
1875 kJ / 446 kcal
Białko
29 g
Węglowodany
25 g
Tłuszcz
23 g
Błonnik
8.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy