Szarpana wieprzowina z tortillami Tex-Mex

Szarpana wieprzowina z tortillami Tex-Mex

4.6 313 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

  • 40 g oliwy z oliwek
  • 600 g wieprzowiny bez kości i ścięgien, pokrojonej na kawałki (6 x 4 cm)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 200 g pomidora, dojrzałego pokrojonego na kawałki
  • 120 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 120 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 20 - 30 g papryczki chili jalapeño, marynowanej
    1 - 2 papryczki chili, świeże
  • 250 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • 6 tortilli kukurydzianych
  • 2 awokado
  • kwaśna śmietana (ok. 100 g), do podania
  • 4 łyżki liści kolendry, świeżych
  • 1 limonka ekologiczna, pokrojona w ósemki

Wartości odżywcze na 1 porcja

Kalorie 446 kcal / 1875 kJ
Białko 29 g
Tłuszcz 23 g
Węglowodany 25 g
Błonnik 8.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...