Wyobraź sobie Twoją spiżarnię pełną domowych smakołyków. Chrupiące granole, słoiki z aromatycznymi dżemami, sosami, marynatami i kiszonkami. Zrównoważone gotowanie to idealne rozwiązanie — wykorzystasz składniki w pełni, zaoszczędzisz pieniądze i zminimalizujesz wpływ na środowisko.
• Resztki wędlin i warzyw zamienią najprostsze risotto w pełnowartościowy posiłek. Jako bazę wykorzystaj nasz klasyczny przepis na risotto.
• Zrób smoothie z powoli więdnących już winogron, bananów i owoców cytrusowych. Możesz do niego dodać także zielone warzywa liściaste, np. szpinak lub jarmuż.
• Ryż lub makaron ugotowany w nadmiarze możesz następnego dnia wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki.
• Przezroczyste pojemniki do przechowywania pomogą Ci na bieżąco monitorować zawartość lodówki. Jeśli widzisz, co jest w środku, chętniej tego użyjesz.
• Ustal jeden wieczór w tygodniu, kiedy będziesz przyrządzać coś ze wszystkich pozostałych składników, które masz w lodówce. Rozwiń skrzydła swojej kreatywności!
• Zamrażaj resztki warzyw (również tych lekko zwiędłych), aby mieć w zanadrzu bazę do bulionu warzywnego.