Sezon na szparagi!

Szparagi to jedno z najlepszych warzyw dostępnych wiosną. Można dodawać je do zup, risotto, makaronów, tart lub po prostu gotować na parze. Odkryj wyjątkowe przepisy z tym wszechstronnym warzywem.

Przystawki i zupy

Makaron i risotto

Zielone czy białe?

Białe szparagi zbiera się, zanim przebiją powierzchnię ziemi. Podczas uprawy rolnicy muszą chronić je przed wpływem światła słonecznego. Z kolei zielone szparagi wychodzą z ziemi i mają kontakt ze światłem słonecznym podczas wzrostu. Jeśli chodzi o smak, białe szparagi są uważane za delikatniejsze. Są również grubsze i bardziej włókniste, dlatego przed przygotowaniem należy obrać dwie trzecie ich długości!

Ulubione potrawy wegetariańskie

Idealne na brunch

Przydatne wskazówki

Na targu: wybieraj szparagi z małymi główkami oraz prostymi i jędrnymi łodygami w jednolitym kolorze. Postaraj się wybierać szparagi o podobnej grubości, aby ugotowały się w podobnym czasie.
Przechowywanie: przyrządzaj szparagi jak najszybciej. Jeśli potrzebujesz przechowywać je w lodówce przez kilka dni, ich łodygi powinny być zanurzone w wodzie lub owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym. Przed zamrożeniem należy je zblanszować.
Sposób przygotowania: umyj i przytnij szparagi przed ugotowaniem. Łodygi i obierki można wykorzystać do zup i bulionów.

Idealne połączenia

Szparagi z sosem holenderskim to klasyczne połączenie, o którym warto pamiętać. Cytryna, pomarańcza, koperek i estragon doskonale komponują się ze szparagami. W urządzeniu Thermomix® bez trudu przygotujesz sosy emulsyjne.

Sosy emulsyjne