Wersje kompatybilne
Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek, szparagów i ziemniaków
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 500 g wody
- 750 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 300 - 400 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek
- olej rzepakowy, ilość do natłuszczenia
- 8 jajek
- 3 - 4 łyżeczki koperku, świeżego, posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1842.6 kJ / 440.4 kcal
- Białko
- 18.4 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 24.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.6 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 455.5 mg
Alternatywne przepisy
Ziemniaki z sosem jogurtowym
40min
Fasolka szparagowa z ziemniakami, masło tymiankowe
50min
Gotowanie na parze kalafiora (350-900 g)
30min
Jajka sadzone na Varomie z kalafiorem i ziemniakami
45min
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55min
Warzywa gotowane na parze
35min
Ziemniaki z fasolką, szynką i sosem berneńskim
1h
Gotowanie ziemniaków w koszyczku
35min
Gotowanie na parze fasolki szparagowej (350-800 g)
25min
Gotowanie na parze szparagów (500-800 g)
25min
Jajka sadzone na parze
15min
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40min