
Urządzenia i Akcesoria
Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
śmietany, min. 30% tłuszczu100 g
-
masła pokrojonego na kawałki30 g
-
soli plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek, szparagów i ziemniaków½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek¼ łyżeczki
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego10 - 15 g
-
wody500 g
-
ziemniaków pokrojonych na kawałki750 g
-
zielonych szparagów bez twardych końcówek300 - 400 g
-
olej rzepakowy ilość do natłuszczenia
-
jajek8
-
koperku, świeżego posiekanego3 - 4 łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
440.4 kcal /
1842.6 kJ
Białko
18.4 g
Tłuszcz
24.8 g
Węglowodany
38 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
12.6 g
Sód
455.5 mg