
Wersje kompatybilne
Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek, szparagów i ziemniaków
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 500 g wody
- 750 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 300 - 400 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
- olej rzepakowy ilość do natłuszczenia
- 8 jajek
- 3 - 4 łyżeczki koperku, świeżego posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 440.4 kcal / 1842.6 kJ
- Białko
- 18.4 g
- Tłuszcz
- 24.8 g
- Węglowodany
- 38 g
- Błonnik
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.6 g
- Sód
- 455.5 mg