Wersje kompatybilne
Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek, szparagów i ziemniaków
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 500 g wody
- 750 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 300 - 400 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek
- olej rzepakowy, ilość do natłuszczenia
- 8 jajek
- 3 - 4 łyżeczki koperku, świeżego, posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 4 porcje
- Kalorie
- 7347.8 kJ / 1755 kcal
- Białko
- 74 g
- Węglowodany
- 146 g
- Tłuszcz
- 105 g
- Tłuszcz nasycony
- 47 g
- Błonnik
- 17 g
- Sód
- 2603 mg
Alternatywne przepisy
Jajka sadzone na parze
15 Min
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (300-600 g)
35min
Gotowanie ziemniaków w koszyczku
35min
Ziemniaki z fasolką, szynką i sosem berneńskim
1 Std.
Sałatka z gotowanych ziemniaków z miętowo-cytrynowym sosem
15 Min
Warzywa gotowane na parze
35min
Jajka sadzone w papryce z dodatkami (z Varomy)
20 Min
Szparagi (sous-vide) z jajkami w koszulkach (z osłoną noża miksującego)
1sa 10 dk
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55 dk
Ziemniaki z sosem jogurtowym
40min
Fasolka szparagowa z ziemniakami, masło tymiankowe
50min
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40min