Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym

Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym

4.7 1.2K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    100 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    30 g
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek, szparagów i ziemniaków
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia jajek
    ¼ łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 - 15 g
  • wody
    500 g
  • ziemniaków pokrojonych na kawałki
    750 g
  • zielonych szparagów bez twardych końcówek
    300 - 400 g
  • olej rzepakowy ilość do natłuszczenia
  • jajek
    8
  • koperku, świeżego posiekanego
    3 - 4 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 440.4 kcal / 1842.6 kJ
Białko 18.4 g
Tłuszcz 24.8 g
Węglowodany 38 g
Błonnik 6 g
Tłuszcz nasycony 12.6 g
Sód 455.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...