Wersje kompatybilne
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 1200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) - 200 g ryżu basmati
- 500 - 700 g zielonych szparagów
- 40 g oliwy z oliwek extra virgin
Cytrynowy sos zabajone
- 4 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1685 kJ / 403 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 41 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Błonnik
- 3.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos holenderski – 500 ml
15 Min
Szparagi z soczewicą i salsą verde
45 Min
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55 Min
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
1h
Sałatka z białych szparagów
3óra
Szparagi (sous-vide) z jajkami w koszulkach (z osłoną noża miksującego)
1h 10min
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
45 Min
Warzywa w sosie holenderskim
1h 10min
Zielone szparagi z łososiem i jajkami w koszulkach
45 Min
Sos holenderski – 250 ml
15 Min
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
1h
Sos holenderski
15 Min