Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem

Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem

4.1 15 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
2 porcje

Składniki

  • 50 g sera pecorino pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 70 g selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry
  • 250 g boczniaków, świeżych pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 200 g cukinii pokrojonej w cienkie podłużne paski (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 359.4 kcal / 1503.5 kJ
Białko 15.5 g
Tłuszcz 22.8 g
Węglowodany 27.9 g
Błonnik 8.5 g
Tłuszcz nasycony 6.6 g
Sód 1637.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...