
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1700 g wody
- 250 g czarnej soczewicy belugi, suszonej (patrz wskazówka)
- 2 ½ łyżeczki soli
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 100 g kaszy gryczanej, prażonej
- 400 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 80 g oleju
- 1 ¼ łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 - 2 łyżeczki pudru z grzybów mielonych (opcjonalnie)
- 30 g sosu sojowego
- 50 g kaszy manny
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 387.3 kcal / 1620.6 kJ
- Białko
- 14.8 g
- Tłuszcz
- 14.7 g
- Węglowodany
- 53.4 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Sód
- 1166.5 mg
Alternatywne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 godz. 10 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 godz.
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3 godz.
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową (wegańskie)
1 godz. 10 min
Kotlety z komosy ryżowej
1 godz. 25 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1 godz. 15 min
Wegański bigos z boczniakami
1 godz. 40 min
Wegańskie masło z aquafabą
2 godz. 25 min
Wegański burger bezglutenowy z portobello
1 godz.
Kotleciki pietruszkowe
25 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min