Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1800 g wody
- 450 g fasoli Piękny Jaś, suszonej, uprzednio namoczonej 8-12 h, odsączonej (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 300 g przecieru pomidorowego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 10 g sosu sojowego
- ½ łyżeczki kminku, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki lubczyku, suszonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
- ½ łyżeczki cząbru, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 100 tofu, świeżego, wędzonego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
- 4 kromki pieczywa, pełnoziarnistego (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 4 porcje
- Kalorie
- 6003.9 kJ / 1434 kcal
- Białko
- 75 g
- Węglowodany
- 237 g
- Tłuszcz
- 44 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Błonnik
- 56 g
- Sód
- 3696 mg
Alternatywne przepisy
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 min
Wegańskie leczo z ryżem
45 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13 Std. 35 Min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Wegański bigos z boczniakami
1 Std. 40 Min
Wegetariański gulasz z tofu
30 min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1h 15 min
Wegańskie chili
40 min