Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 50 - 100 g białego wina
- 350 g cukinii, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 200 g marchewki, pokrojonej w 3 mm plastry
- 200 g pieczarek, pokrojonych w 3 mm plastry
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- 400 g tofu, średnio twardego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 1 ½ łyżeczki bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 756 kJ / 181 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 3.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 min
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Wegańskie leczo z ryżem
45 min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h