
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 20 g oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
- 120 g komosy ryżowej (quinoa)
- 4 papryki bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
- 120 g czerwonej soczewicy, suszonej
- sól ilość do oprószenia papryk
- pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia papryk
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek
- 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 2 łyżki sosu sojowego
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczkę oregano, suszonego
- 40 g ziaren słonecznika
- 10 - 15 g płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 466 kcal / 1951 kJ
- Białko
- 20.5 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Węglowodany
- 61.9 g
- Błonnik
- 12.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Sód
- 1230.4 mg
Alternatywne przepisy
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 Std.
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1 Std.
Papryki faszerowane komosą ryżową z ziołami
30 Min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 Std.
Gulasz z soczewicy i buraków
55 Min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1 Std. 10 Min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 Std. 10 Min
Wegańskie "chili con carne"
1 Std.
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 Min
Wegetariański gulasz z tofu
30 Min
Kotlety z komosy ryżowej
1 Std. 25 Min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 Std. 50 Min