Wegański bigos z boczniakami

Wegański bigos z boczniakami

4.8 738 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji

Składniki

  • 550 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
  • 250 g białej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 730 g wody
  • 300 g boczniaków, świeżych pokrojonych w ok. 3 cm paski
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 45 g koncentratu pomidorowego
  • 10 - 20 g grzybów, suszonych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 owoce jałowca rozgniecione
  • 1 goździk
  • 20 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
  • 10 g jabłek, suszonych, w krążkach (opcjonalnie) połamanych na kawałki
  • 100 g czerwonego wina, wytrawnego
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki białej gorczycy
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 496.9 mg
Białko 4.2 g
Kalorie 747.7 kJ / 178.7 kcal
Tłuszcz 9.1 g
Błonnik 7.6 g
Tłuszcz nasycony 0.8 g
Węglowodany 20.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...