
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g napoju roślinnego np. ryżowego, owsianego
- 100 g mąki pszennej
- 2 płaty wodorostów nori
- 650 g wody
- 400 g selera obranego, przekrojonego na pół, pokrojonego w 0,5-1 cm półplastry
- 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 50 g pora tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 254 kcal / 1062.7 kJ
- Białko
- 5.9 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Węglowodany
- 39.9 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Sód
- 1019.1 mg
Alternatywne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 godz. 10 min
Wegański smalec
2 godz. 15 min
Wegański majonez
15 min
Gulasz sojowy z knedlami
1 godz.
Żurek wegański
35 min
Wegańskie roladki sojowe, knedle i modra kapusta
2 godz. 30 min
Wegański bigos z boczniakami
1 godz. 40 min
Wegańskie masło z aquafabą
2 godz. 25 min
Wegańskie "mięso"
1 godz. 15 min
Kalarepa à la ryba po grecku
50 min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 godz. 30 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min