
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
-
makaronu, suchego typu fussili500 g
-
soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu1 łyżeczka
-
wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu200 g
-
sera gouda pokrojonego na kawałki200 g
-
ząbki czosnku2
-
krojonych pomidorów, z puszki (1 puszka)380 - 400 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu200 g
-
śmietany, 12% tłuszczu200 g
-
pieprzu, mielonego1 łyżeczka
-
ziół prowansalskich, suszonych1 ½ łyżeczki
-
koncentratu pomidorowego50 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
pomidory pokrojone w 3 mm plastry2 - 3
-
tuńczyka, w sosie własnym (każda 180 g), odsączonego z zalewy3 puszki
-
czerwone cebule pokrojone w 2 mm plastry1 - 2
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
666.7 kcal /
2791.2 kJ
Białko
40.3 g
Tłuszcz
24.2 g
Węglowodany
75 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
13.3 g
Sód
1657.2 mg