Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami

4.4 1.6K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • makaronu, suchego typu fussili
    500 g
  • soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
    1 łyżeczka
  • wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
    200 g
  • sera gouda pokrojonego na kawałki
    200 g
  • ząbki czosnku
    2
  • krojonych pomidorów, z puszki (1 puszka)
    380 - 400 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • śmietany, 12% tłuszczu
    200 g
  • pieprzu, mielonego
    1 łyżeczka
  • ziół prowansalskich, suszonych
    1 ½ łyżeczki
  • koncentratu pomidorowego
    50 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • pomidory pokrojone w 3 mm plastry
    2 - 3
  • tuńczyka, w sosie własnym (każda 180 g), odsączonego z zalewy
    3 puszki
  • czerwone cebule pokrojone w 2 mm plastry
    1 - 2

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 666.7 kcal / 2791.2 kJ
Białko 40.3 g
Tłuszcz 24.2 g
Węglowodany 75 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 13.3 g
Sód 1657.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...