Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami

4.4 1.6K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 500 g makaronu, suchego typu fussili
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 200 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 200 g sera gouda pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 380 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki (1 puszka)
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 1 łyżeczka pieprzu, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 - 3 pomidory pokrojone w 3 mm plastry
  • 3 puszki tuńczyka, w sosie własnym (każda 180 g), odsączonego z zalewy
  • 1 - 2 czerwone cebule pokrojone w 2 mm plastry

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1657.2 mg
Białko 40.3 g
Kalorie 2791.2 kJ / 666.7 kcal
Tłuszcz 24.2 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 13.3 g
Węglowodany 75 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...