Złoty ryż z indykiem i warzywami

Złoty ryż z indykiem i warzywami

4.6 2.2K ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 5 g papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 40 g oleju
  • ¾ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki nasion kolendry mielonych
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 400 g mleka kokosowego
  • 500 g mięsa z indyka, bez skóry i kości pokrojonego na 3 cm kawałki
    500 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 500 g wody plus dodatkowo 1,5 łyżki do wymieszania skrobi
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 200 g ryżu białego, basmati
  • 200 g warzyw, mieszanych (np. cukinii, papryki, różyczek brokułu), pokrojonych na kawałki
  • sól ilość do oprószenia indyka
  • pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia indyka
  • 200 g batatów pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 goździki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 80 - 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • kolendra, świeża tylko liście, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 646 kcal / 2704 kJ
Białko 31 g
Tłuszcz 30 g
Węglowodany 64 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 17 g
Sód 1155 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...