Makaron curry z wieprzowiną
TM6

Makaron curry z wieprzowiną

4.6 (2.4K ocen)

Składniki

  • 300 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski (2 x 4 cm)
  • 20 g sosu sojowego
  • 30 g oleju sezamowego z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 40 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 10 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone w 5 mm plastry
    lub 2 cebule dymki, tylko zielona część, pokrojone w 5 mm plastry
  • 100 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
  • 200 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 180 g żółtej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1 łyżka żółtej pasty curry (patrz wskazówka)
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 - 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
    lub 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g różyczek brokułu
  • 120 g azjatyckiego makaronu pszennego, grube nitki (np. makaron Mee/Mi instant), podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1915 kJ / 456 kcal
Białko
28 g
Węglowodany
36.5 g
Tłuszcz
36 g
Błonnik
7.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy