Makaron curry z wieprzowiną

Makaron curry z wieprzowiną

4.6 2.7K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 300 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w paski (2 x 4 cm)
  • 20 g sosu sojowego
  • 30 g oleju sezamowego z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 40 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 10 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone w 5 mm plastry
    2 cebule dymki, tylko zielona część, pokrojone w 5 mm plastry
  • 100 g cebuli pokrojonej w 5 mm piórka
  • 200 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • 180 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1 łyżka żółtej pasty curry (patrz wskazówka)
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 - 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
    1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g różyczek brokułu
  • 120 g azjatyckiego makaronu pszennego, grube nitki (np. makaron Mee/Mi instant), podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 456 kcal / 1915 kJ
Białko 28 g
Tłuszcz 36 g
Węglowodany 36.5 g
Błonnik 7.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...