![Makaron orzo z łososiem i szpinakiem Makaron orzo z łososiem i szpinakiem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/C4E81607-57D0-43C3-92E1-065F8DED03F8/Derivates/1496D023-D9B3-4F97-A1C5-E111E4715A3A.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 3 filety z łososia, świeże, bez skóry i ości (po 125 g każdy)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 2 gałązki koperku, świeżego, tylko liście
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 170 g makaronu suchego, typu orzo
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
2
łyżeczki skrobi kukurydzianej
lub 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia potrawy
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych, pokrojonych na kawałki
- 100 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2691.4 kJ / 643.3 kcal
- Białko
- 31.8 g
- Węglowodany
- 40.2 g
- Tłuszcz
- 39.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.9 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 718.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35 Min
Farfalle z łososiem i pesto
45 Min
Risotto z halibutem
55 min
Spaghetti z kurczakiem i szparagami
50 分钟
Lasagne brokułowa z łososiem
1 Std. 30 Min
Gnocchi w sosie szpinakowym z kurczakiem
35 Min
Ryba pod kruszonką z pomidorowym ryżem
45 Min
Łosoś na kremowym szpinaku
50 分钟
Spaghetti z tuńczykiem
40 Min
Makaron z łososiem i szpinakiem
25min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1 godz. 5 min
Łosoś z ryżem basmati i sosem koperkowym
55 min