Urządzenia i Akcesoria
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
Kurczak tandoori
-
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
-
2 łyżeczki kolendry, mielonej
-
4 nasiona kardamonu wyłuskane
-
1 łyżeczka soli
-
6 ziaren pieprzu czarnego
-
30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1 łyżeczka musztardy
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
150 g jogurtu greckiego
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 g oleju
-
12 podudzi z kurczaka, ze skórą z kością
-
3 łyżki migdałów, w słupkach
Dressing miętowy
-
200 g jogurtu greckiego
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 g pomidora przekrojonego na pół
-
60 g liści mięty, świeżych (1-2 pęczki)
-
½ łyżeczki soli
-
liście kolendry, świeże do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
932.7 mg
Białko
55.7 g
Kalorie
2426.9 kJ /
580.1 kcal
Tłuszcz
32.3 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
7.6 g
Węglowodany
15.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Marokańska jagnięcina z cytrynowym kuskusem
4h
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40min
Jamajski kurczak jerk
1h 50min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1h
Korma z wołowiny
3h 10min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13h 20min
Kokosowy kurczak po malajsku
10h
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
10h 30min
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1h 5min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1h
Wieprzowina vindaloo
4h 15min
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2h