Kurczak tandoori z miętowym dressingiem

4.2 69 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

Kurczak tandoori
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kolendry, mielonej
  • 4 nasiona kardamonu wyłuskane
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g oleju
  • 12 podudzi z kurczaka, ze skórą z kością
  • 3 łyżki migdałów, w słupkach
Dressing miętowy
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g pomidora przekrojonego na pół
  • 60 g liści mięty, świeżych (1-2 pęczki)
  • ½ łyżeczki soli
  • liście kolendry, świeże do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 580.1 kcal / 2426.9 kJ
Białko 55.7 g
Tłuszcz 32.3 g
Węglowodany 15.3 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 7.6 g
Sód 932.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...