Urządzenia i Akcesoria
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Marynata
-
750 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 3 cm kawałki750 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonych na 3 cm kawałki
-
40 g mąki kukurydzianej
-
2 łyżeczki kolendry, mielonej
-
1 - 2 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 łyżeczka pieprzu, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry2 łyżeczki pasty z imbiru (patrz wskazówka)
-
1 - 2 ząbki czosnku1 łyżeczka pasty z czosnku (patrz wskazówka)
-
2 jajka
-
40 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 limonek)
Zielony chutney
-
20 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
-
20 g liści mięty, świeżych (ok. 2 pęczki)
-
60 g kolendry, świeżej łodyg i liści, pokrojonej na kawałki (2-3 pęczki)
-
2 - 4 zielone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
40 g soku z cytryny (z ok. 1 cytryny)
-
10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry1 łyżeczka pasty z imbiru (patrz wskazówka)
-
2 - 3 łyżeczki wody
-
½ łyżeczki soli
Smażenie kurczaka
-
olej do głębokiego smażenia
-
20 liści curry, świeżych (opcjonalnie)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
828.3 mg
Białko
27.6 g
Kalorie
1738.1 kJ /
415.4 kcal
Tłuszcz
27 g
Błonnik
6.5 g
Tłuszcz nasycony
4.6 g
Węglowodany
20.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA INDYJSKA
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Koreański makaron japchae (TM5)
1 godz. 15 min
Sos Hoisin
5 min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2 godz.
Nasi Goreng z kurczakiem
1 godz. 30 min
Korma z wołowiny
3 godz. 10 min
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 min
Wieprzowina vindaloo
4 godz. 15 min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 godz. 30 min
Azjatycki bowl z wieprzowiną Hoisin
40 min
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1 godz. 5 min
Kurczak w sosie sezamowym z ryżem i chrupiącymi warzywami
40 min
Kurczak generała Tso
40 min