Kurczak 65 z zielonym chutneyem
TM6 TM5

Kurczak 65 z zielonym chutneyem

4.3 (31 ocen)

Składniki

Marynata

  • 750 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonych na 3 cm kawałki
    lub 750 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pasty z imbiru (patrz wskazówka)
    lub 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku (patrz wskazówka)
    lub 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 40 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 limonek)

Zielony chutney

  • 20 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 20 g liści mięty, świeżych (ok. 2 pęczki)
  • 60 g kolendry, świeżej, łodyg i liści, pokrojonej na kawałki (2-3 pęczki)
  • 2 - 4 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 40 g soku z cytryny (z ok. 1 cytryny)
  • 1 łyżeczka pasty z imbiru (patrz wskazówka)
    lub 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 - 3 łyżeczki wody
  • ½ łyżeczki soli

Smażenie kurczaka

  • olej, do głębokiego smażenia
  • 20 liści curry, świeżych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1738.1 kJ / 415.4 kcal
Białko
27.6 g
Węglowodany
20.4 g
Tłuszcz
27 g
Tłuszcz nasycony
4.6 g
Błonnik
6.5 g
Sód
828.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy