Urządzenia i Akcesoria
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Łosoś w pesto
-
550 - 600 g fileta z łososia, świeżego w całości, ze skórą lub bez skóry
-
80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
70 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 1 łyżka
-
¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
30 g migdałów, w płatkach30 g migdałów, w słupkach
-
½ ząbka czosnku
-
30 g liści bazylii, świeżych
-
2 - 3 gałązki pomidorków koktajlowych (200-300 g)
Grzybowe orzotto
-
15 g grzybów, suszonych np. borowików, pogdrzybków
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
-
½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
-
½ łyżeczki soli
-
1 kawałek skórki z cytryny (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojony na kawałki
-
100 g cebuli pokrojonej na kawałki
-
30 g oliwy z oliwek
-
2 ząbki czosnku
-
225 g makaronu suchego, typu orzo
-
80 g białego wina
-
170 g pieczarek pokrojonych w plastry
-
450 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
60 g migdałów, w słupkach60 g orzeszków piniowych
-
1 cytryna pokrojona w grube plastry (patrz wskazówka), do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1980.3 mg
Białko
54.7 g
Kalorie
4411.1 kJ /
1054.3 kcal
Tłuszcz
67.3 g
Błonnik
6.2 g
Tłuszcz nasycony
12.4 g
Węglowodany
59.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Grillowany łosoś z łódeczkami ziemniaczanymi
1 godz. 10 min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM5)
20 min
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i wędzonym łososiem
1 godz.
Świąteczny łosoś
35 min
Pieczona ryba masala
1 godz. 15 min
Miętowy łosoś z różowym pieprzem
25 min
Ryba w stylu Veracruz
45 min
Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée
40 min
Pieczona ryba po włosku z dipem z papryki i sałatką z kopru włoskiego
1 godz. 30 min
Łosoś w pomarańczach z brokułowym kuskusem
45 min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 min