Bliskowschodni łosoś z ziemniakami i jogurtowym sosem

Bliskowschodni łosoś z ziemniakami i jogurtowym sosem

4.8 42 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje

Składniki

Marynowana cebula
  • 100 g wody
  • 50 g czerwonego octu winnego
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
Jogurtowy sos
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g wody mineralnej, niegazowanej
  • skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
Łosoś i ziemniaki
  • 800 - 900 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry w 1 kawałku
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy za'atar (patrz wskazówka)
  • 500 g wody
  • 700 g ziemniaków przekrojonych na pół lub pokrojonych na 3-4 kawałki
  • sól do oprószenia
  • 2 - 3 łyżki migdałów, w słupkach (patrz wskazówka)
  • ½ granatu tylko pestki
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 772.9 kcal / 3233.8 kJ
Białko 50.5 g
Tłuszcz 41 g
Węglowodany 50 g
Błonnik 6.4 g
Tłuszcz nasycony 8.9 g
Sód 1623.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...