
Urządzenia i Akcesoria
Bliskowschodni łosoś z ziemniakami i jogurtowym sosem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje
Składniki
Marynowana cebula
-
100 g wody
-
50 g czerwonego octu winnego
-
30 g cukru
-
2 łyżeczki soli
-
½ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
Jogurtowy sos
-
170 g jogurtu naturalnego
-
30 g oliwy z oliwek
-
30 g wody mineralnej, niegazowanej
-
skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
Łosoś i ziemniaki
-
800 - 900 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry w 1 kawałku
-
oliwa z oliwek do skropienia
-
2 - 3 łyżeczki przyprawy za'atar (patrz wskazówka)
-
500 g wody
-
700 g ziemniaków przekrojonych na pół lub pokrojonych na 3-4 kawałki
-
sól do oprószenia
-
2 - 3 łyżki migdałów, w słupkach (patrz wskazówka)
-
½ granatu tylko pestki
-
5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanych
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
772.9 kcal /
3233.8 kJ
Białko
50.5 g
Tłuszcz
41 g
Węglowodany
50 g
Błonnik
6.4 g
Tłuszcz nasycony
8.9 g
Sód
1623.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Liczi martini
35 min
Tosty z serem i grzybami
2 godz. 10 min
Grillowany łosoś z łódeczkami ziemniaczanymi
1 godz. 10 min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM6)
1 godz.
Świąteczna przystawka w kształcie choinki
1 godz.
Świąteczny łosoś
35 min
Karkówka jagnięca (sous-vide) z sosem tahini i olejem miętowym (z osłoną noża miksującego)
13 godz.
Kofty z indyka z sosem tahini
30 min
Kokosowy kurczak po malajsku
10 godz.
Burgery z fileta kurczaka jalapeño
50 min
Bowl z łososiem, mango i komosą ryżową
40 min
Steki z masłem ziołowym, ziemniakami i brokułami
45 min