
Urządzenia i Akcesoria
Bliskowschodni łosoś z ziemniakami i jogurtowym sosem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje
Składniki
Marynowana cebula
-
wody100 g
-
czerwonego octu winnego50 g
-
cukru30 g
-
soli2 łyżeczki
-
czerwonej cebuli pokrojonej w piórka½
Jogurtowy sos
-
jogurtu naturalnego170 g
-
oliwy z oliwek30 g
-
wody mineralnej, niegazowanej30 g
-
skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
kminu rzymskiego, mielonego½ - 1 łyżeczka
Łosoś i ziemniaki
-
fileta z łososia, świeżego, bez skóry w 1 kawałku800 - 900 g
-
oliwa z oliwek do skropienia
-
przyprawy za'atar (patrz wskazówka)2 - 3 łyżeczki
-
wody500 g
-
ziemniaków przekrojonych na pół lub pokrojonych na 3-4 kawałki700 g
-
sól do oprószenia
-
migdałów, w słupkach (patrz wskazówka)2 - 3 łyżki
-
granatu tylko pestki½
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanych5 gałązek
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
772.9 kcal /
3233.8 kJ
Białko
50.5 g
Tłuszcz
41 g
Węglowodany
50 g
Błonnik
6.4 g
Tłuszcz nasycony
8.9 g
Sód
1623.4 mg