Bliskowschodni łosoś z ziemniakami i jogurtowym sosem

Bliskowschodni łosoś z ziemniakami i jogurtowym sosem

4.8 38 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje

Składniki

Marynowana cebula
  • wody
    100 g
  • czerwonego octu winnego
    50 g
  • cukru
    30 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
    ½
Jogurtowy sos
  • jogurtu naturalnego
    170 g
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • wody mineralnej, niegazowanej
    30 g
  • skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka
Łosoś i ziemniaki
  • fileta z łososia, świeżego, bez skóry w 1 kawałku
    800 - 900 g
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • przyprawy za'atar (patrz wskazówka)
    2 - 3 łyżeczki
  • wody
    500 g
  • ziemniaków przekrojonych na pół lub pokrojonych na 3-4 kawałki
    700 g
  • sól do oprószenia
  • migdałów, w słupkach (patrz wskazówka)
    2 - 3 łyżki
  • granatu tylko pestki
    ½
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanych
    5 gałązek

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 772.9 kcal / 3233.8 kJ
Białko 50.5 g
Tłuszcz 41 g
Węglowodany 50 g
Błonnik 6.4 g
Tłuszcz nasycony 8.9 g
Sód 1623.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...