
Urządzenia i Akcesoria
Ryż z mielonym mięsem i olejem chili po syczuańsku
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje
Składniki
-
250 g ryżu jaśminowego
-
woda do namoczenia
Olej chili
-
20 g papryczek chili, suszonych
-
100 g oleju
-
90 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
-
1 laska cynamonu przełamaną na pół
-
1 gwiazdka anyżu
-
20 g pieprzu syczuańskiego całych ziaren
-
1 łyżka nasion kolendry
-
2 liście laurowe, suszone
-
2 strąki czarnego kardamonu (patrz wskazówka, opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soli
-
1 cebula dymka pokrojona w 2 mm plastry
-
korzeń imbiru, świeży 4 cm kawałek, pokrojony w 2 mm plastry
-
3 ząbki czosnku
Ryż syczuański
-
250 g mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub drobiowego, podzielonego na kawałki
-
10 g pieprzu syczuańskiego całych ziaren
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
30 g oleju plus 1-2 łyżki
-
500 g wody plus dodatkowa ilość do ogotwania
-
1 łyżeczka sosu z czarnej fasoli
-
30 g sosu sojowego jasnego
-
20 g wina ryżowego Shaoxing (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
1 kapusta pak choi pokrojona na ok. 3 cm kawałki
-
½ opakowania tofu, średnio twardego (opcjonalnie) (90-100 g), pokruszonego, do podania
-
cebula dymka pokrojona w ukośne plastry, do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
535 kcal /
2240 kJ
Białko
23 g
Tłuszcz
24 g
Węglowodany
56 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Sód
1013.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

Kuchnia azjatycka II
9 Przepisów
Polska
Polska