Ryż z mielonym mięsem i olejem chili po syczuańsku

Ryż z mielonym mięsem i olejem chili po syczuańsku

4.7 13 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje

Składniki

  • 250 g ryżu jaśminowego
  • woda do namoczenia
Olej chili
  • 20 g papryczek chili, suszonych
  • 100 g oleju
  • 90 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
  • 1 laska cynamonu przełamaną na pół
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 20 g pieprzu syczuańskiego całych ziaren
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 strąki czarnego kardamonu (patrz wskazówka, opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula dymka pokrojona w 2 mm plastry
  • korzeń imbiru, świeży 4 cm kawałek, pokrojony w 2 mm plastry
  • 3 ząbki czosnku
Ryż syczuański
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub drobiowego, podzielonego na kawałki
  • 10 g pieprzu syczuańskiego całych ziaren
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju plus 1-2 łyżki
  • 500 g wody plus dodatkowa ilość do ogotwania
  • 1 łyżeczka sosu z czarnej fasoli
    1 łyżeczka sosu Hoisin
  • 30 g sosu sojowego jasnego
  • 20 g wina ryżowego Shaoxing (opcjonalnie)
    20 g białego wina, wytrawnego
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
    ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 kapusta pak choi pokrojona na ok. 3 cm kawałki
  • ½ opakowania tofu, średnio twardego (opcjonalnie) (90-100 g), pokruszonego, do podania
  • cebula dymka pokrojona w ukośne plastry, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 535 kcal / 2240 kJ
Białko 23 g
Tłuszcz 24 g
Węglowodany 56 g
Błonnik 2 g
Tłuszcz nasycony 3.2 g
Sód 1013.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...