Urządzenia i Akcesoria
Ryż z mielonym mięsem i olejem chili po syczuańsku
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje
Składniki
-
250 g ryżu jaśminowego
-
woda do namoczenia
Olej chili
-
20 g papryczek chili, suszonych
-
100 g oleju
-
90 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
-
1 laska cynamonu przełamaną na pół
-
1 gwiazdka anyżu
-
20 g pieprzu syczuańskiego całych ziaren
-
1 łyżka nasion kolendry
-
2 liście laurowe, suszone
-
2 strąki czarnego kardamonu (patrz wskazówka, opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soli
-
1 cebula dymka pokrojona w 2 mm plastry
-
korzeń imbiru, świeży 4 cm kawałek, pokrojony w 2 mm plastry
-
3 ząbki czosnku
Ryż syczuański
-
250 g mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub drobiowego, podzielonego na kawałki
-
10 g pieprzu syczuańskiego całych ziaren
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
30 g oleju plus 1-2 łyżki
-
500 g wody plus dodatkowa ilość do ogotwania
-
1 łyżeczka sosu Hoisin1 łyżeczka sosu z czarnej fasoli
-
30 g sosu sojowego jasnego
-
20 g białego wina, wytrawnego20 g wina ryżowego Shaoxing (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
-
½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
1 kapusta pak choi pokrojona na ok. 3 cm kawałki
-
½ opakowania tofu, średnio twardego (opcjonalnie) (90-100 g), pokruszonego, do podania
-
cebula dymka pokrojona w ukośne plastry, do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1013.2 mg
Białko
23 g
Kalorie
2240 kJ /
535 kcal
Tłuszcz
24 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Węglowodany
56 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Kuchnia azjatycka II
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1 godz.
Klopsiki w azjatyckim sosie z surówką
1 godz.
Spiralizowana sałatka z wołowiną (TM5)
35 min
Koreańskie tosty (TM7, TM6, TM5)
35 min
Nachos w tajskim stylu
1 godz.
Indonezyjska zupa z makaronem i pulpetami (Mie Bakso)
1 godz.
Grzanki z warzywami i pastą jajeczną
20 min
Wrapy à la moussaka
50 min
Pad see ew (smażony makaron w sosie sojowym)
45 min
Pad kra pao (wołowina z tajską bazylią)
45 min
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
40 min
Bulgogi (wołowina po koreańsku)
1 godz. 30 min