Turbot w szampańskim sosie
TM6 TM5

Turbot w szampańskim sosie

4.7 (9 ocen)

Składniki

Ryż basmati

  • 1300 g wody
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g ryżu basmati

Turbot w szampańskim sosie

  • 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 100 g masła, w tym 80 g miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g wody
  • 140 g szampana
    lub 140 g wina musującego, typu Prosecco
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 6 filetów z turbota (ok. 150 g każdy)
    lub 6 filetów z ryby o białym mięsie, np. z dorsza, halibuta, o grubości 1-1,5 cm (ok. 150 g każdy)
  • 2 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    lub 30 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • 5 żółtek
  • koperek, świeży, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3449.7 kJ / 824.5 kcal
Białko
71.2 g
Węglowodany
42.6 g
Tłuszcz
36.8 g
Tłuszcz nasycony
15.4 g
Błonnik
0.9 g
Sód
1177.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy